Sneijder välförtjänt favorit till att vinna Ballon d’Or 2010

Nomineringarna till årets Ballon d’Or har släppts och spelbolagen har Wesley Sneijder som favorit. Ser man till oddsen hos Betway så verkar det som om följande sex spelare har störst chans att vinna priset:

Wesley Sneijder     2,75
Xavi                    4,00
Andres Iniesta       7,00
Lionel Messi          8,00
Diego Forlan        13,00
David Villa           15,00

Efter dem så kommer Cristiano Ronaldo till hela 34 gånger pengarna. Det är svårt att inte sätta Sneijder som favorit med tanke på året han har haft. Han har spelat lysande hela året och vann Champions League, Serie A och Italienska cupen med Inter. Dessutom tog han ju Holland till en oväntad VM-final och kom på delad förstaplats i VM:s skytteliga.

Själv kan jag inte se någon annan vinna än Sneijder eller Xavi. Det som talar för Xavi är att han ändå var en viktig kugge i ett lag som vann VM. Traditionellt sätt väger ett lyckat VM tungt för vem som vinner Ballon d’Or, men det kan även vara en nackdel. Det kan vara svårt för en del av de röstande att inte välja en spanjor, men då många av VM-mästarna är nominerade och har spelat bra så kan de hända att rösterna sprids ut mellan dem. Vissa kanske hamnar hos finalhjälten Iniesta, eller målsprutan Villa, istället för den mer dolde spelmotorn Xavi.

Kriterierna som spelarna ska bedömas på är följande:

a) Total individual and team performances (honours) during the year in question
b) The player’s ’class’ (talent and fair play)
c) Career
d) Personality, charisma

Där känns det som 2-2 mellan Sneijder och Xavi. Sneijder vann fler titlar och bidrog stort till oväntade framgångar i både Champions League och VM så fördel honom där trots Xavis VM-guld. Sneijder har även större karisma och ’star quality’. Xavi har sedan en fördel på kriterie B (speciellt på fair play) och har vunnit tyngre titlar i sin karriär. Xavi var länge en underskattad spelare så kanske finns det vissa som känner att han har samlat ihop till priset, men samtidigt ska detta gälla 2010 och då känns Sneijders bedrifter båda vassare och oväntat bra. Kriterie A tycker jag absolut ska väga tyngst.

Betways 2,75Sneijder känns för högt så jag måste spela en peng på det innan det sjunker. Det har länge känts som att han har varit det naturliga valet i media och jag skulle känna att det vore orättvist om han inte vann.

Spelstopp är kl 11.00 den 1 januari.

Spelstopp
Match
Tips
Odds
Förlust
Mån 20:00
- - -
Sneijder vinner Ballon d'Or 2010
30 kr

3 kommentarer till “Sneijder välförtjänt favorit till att vinna Ballon d’Or 2010

  1. John den skrev:

    Man ser lite skillnader i odds hos bolagen. Unibet ger bara 2,10 på Sneijder och har Iniesta som andrahandsfavorit till 3,25. Själv tycker jag inte att Iniesta ska ha sån stor chans. Visst avgjorde han VM-finalen men förutom det? Meh.

  2. John den skrev:

    Sneijder inte ens med bland topp 3 och Iniesta sägs enligt italiensk media vara klar som vinnare..Sinnessjukt. Iniesta?!

  3. Daniel den skrev:

    Oj, det var lite oväntat. Iniesta har inte varit bra nog på länge känns det som. Borde inte vara någons favorit.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *